Будівництво цегляних будинків

   Будівництво будинків із цегли і в наш час дуже актуально. Більшість віддають перевагу саме таким будинкам, так як вважають будівлі з цегли більш надійними. Цегляні будинки вважаються найбільш стійкими і довговічними, якщо при будівництві дотримуватися всіх технологій та використовувати високоякісні матеріали. 

Будівництво цегляних будинків під ключ стандартно розбивається на декілька етапів і можливе виконання і оплата кожного етапу окремо.

Конструктивна коробка: фундамент, стіни і дах

Цегляні будинки починають будувати з фундаменту, - зазвичай, залізобетонної стрічки, закладеної на глибині, більше середньої глибини промерзання грунту. Фундамент (а точніше стрічку фундаменту) для цегляного будинку прокладають під зовнішніми та внутрішніми стінами будинку. Якщо передбачено мурування облицювальною цеглою,то ширина фундаменту повинна включати ширину основної несучої стіни, облицювальної кладки з вентиляційним зазором і шару утеплювача.
   Відповідно до типу грунту на ділянці і планом майбутнього будинку проводиться розрахунок фундаменту для будинку з цегли, який виконується на стадії проектування будинку.
   Стіни фундаменту найкраще гідроізолювати, але це можна не робити в цілях економії. Якщо у цегляного будинку передбачений опалювальний підвальний поверх, де можна розмістити майстерню, технічні приміщення (котельня, бойлерна, комора), підземний гараж, сауна, басейн, спортзал і т.д., то потрібно відразу ж утеплити стіни фундаменту, щоб завершити земляні роботи на ділянці.
   Можна помітити, що вже при закладці фундаменту цегляного будинку потрібно мати уявлення не тільки про його планування та архітектуру, а й знати, чи буде він утепленим, яке інженерне обладнання розміститься в ньому, яке призначення приміщень у будинку і т.д.
   Перекриття цоколя, в основному, робиться з залізобетонних плит. Можливий варіант, що перекриття монтується не відразу, тоді доцільно накрити фундамент тимчасовим дахом з руберойду.
   Будівництво стін і даху - це наступна стадія зведення цегляного будинку. Найбільш часто проекти будинків з цегли передбачають зовнішнє утеплення будинку. Заміські будинки з цегли без утеплення також досить поширені, хоча і не досягають теплозбереження, відповідного нинішнім будівельним нормам.
   Міжповерхові перекриття в цегляних будинках частіше роблять залізобетонними - з плит або монолітними, - але в рідкісних випадках можуть бути і дерев'яними.

Утеплення і зовнішнє оздоблення фасадів

Етап мурування облицювальною цеглою будинку із  вентиляційним зазором на утеплювачі, покладеного зовні основної цегляної кладки, - може виконуватися до або після внутрішніх робіт - це неважливо.
Існує так звана технологія «мокрий фасад» - це зовнішнє оздоблення спеціальною декоративною штукатуркою поверх утеплювача, розміщеного на огороджувальних цегляних стінах будинку.
Після завершення основних зовнішніх робіт з будівництва цегляного будинку, можна зайнятися облаштуванням ділянки.
Подальший хід будівництва заміського будинку полягає в тому, що потрібно встановити певний температурно-вологісний режим, тобто повинен бути закритий тепловий контур (у будинок встановлюються вікна та двері) і включено опалення. Після можна приступити до внутрішнього оздоблення-укладання паркету, фарбування стін і т.д.
Потрібно забезпечити хорошу вентиляцію, бажано природну, для того щоб будинок досить просох і можна було закрити тепловий контур.
У відповідність з плануванням встановлюються внутрішні перегородки.
Далі виконується розводка труб системи опалення, електропроводка та інші інженерні комунікацій, штукатуряться стіни, робиться, якщо це передбачено проектом, бетонна стяжка з системою «тепла підлога», навішуються батареї опалення.
Після встановлення потрібної температури і стабілізації температурно-вологісного режиму, можна перейти до останньої стадії будівництва будинку з цегли - фінішнього оздоблення.
У цегляних будинків внутрішє оздоблення, найчастіше, полягає у фарбуванні, оздоблення декоративним штуком або обклеювання шпалерами. Можливо багато дуже цікавих і оригінальних варіантів фінішнього опорядження. Насправді, внутрішнє оздоблення будинків із цегли повністю залежить від Вашої фантазії.